LJUBIMAC LJUDI I ŽIVOTINJA

ČARLI - Moj najbolji prijatelj!

10 savjeta za udomitelje i one koji to planiraju postati

Autor članka:
dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., stručna suradnica u akciji Čarli - Moj najbolji prijatelj

Udomiti psa ili mačku je hvale vrijedna odluka! U skloništima i na skrbi udruga za zaštitu životinja jako je puno onih koji trebaju dom, a neke od tih životinja mogu postati savršeni dodatak upravo vašoj obitelji.

No, važno je pripremiti svoj dom za dolazak novog stanara tj. pažljivo pristupiti odabiru budućeg ljubimca. Kućni ljubimac je živo biće s kojim ćete dijeliti svoje slobodno vrijeme i najljepše trenutke narednih desetak godina. Naime, svaka vrsta životinje ima određene potrebe, a pojedine životinje mogu imati različitu osobnost i životna iskustva. Zato ne treba odabirati samo prema izgledu ili odluku o udomljavanju donijeti samo iz sažaljenja.

Ovo su neki osnovni savjeti:

+ PRIPREMITE SVOJE UKUĆANE – I DVONOŽNE I ČETVERONOŽNE


Udomljavanje psa ili mačke treba biti odluka s kojom se slažu svi u domaćinstvu. To ne znači da će svi jednako brinuti o životinji, ali svima mora biti prihvatljivo da dolazi novi stanar. Psi i mačke trebaju dosljednost i stabilnost, izgradnju odnosa s onima s kojima žive, a taj odnos ne može se temeljiti na strahu ili gađenju.
Zatim, prije nego nabavite psa ili mačku provjerite da vi i vaša obitelj nemate alergiju na dlaku ili neke druge zdravstvene probleme koji bi mogli biti razlog da životinja mora ponovno tražiti novi dom.

Ukoliko već imate psa ili mačku, morat ćete odabir novog ljubimca prilagoditi potrebama postojećeg ljubimca. Uvjet da možete dovesti drugu životinju je da je vaš prvi ljubimac dobro socijaliziran i naučen komunicirati sa pripadnicima svoje vrste. Da bi pas i mačka mogli živjeti zajedno, također trebaju imati dobra prijašnja iskustva – ili vi trebate imati dovoljno znanja kako da organizirate njihove prve susrete te kako da osmislite zajednički životni prostor.
Pazite kakvu pasminu psa udomljujete: nemojte udomiti ptičara ako imate u kući ptice (papige, kanarince, i sl.) i slobodno držite kokoši, ili terijera ako imate glodavce (miš, štakor, hrčak, zamorčić) ili dvojezupce (kunići, zečevi)! Jako brzo netko bi mogao stradati, a psa ćete poželjeti vratiti. Također, isti problem može nastati ako udomljavate macu, a već imate pticu ili glodavca.

Kod udomljavanja je najsigurnija opcija uzeti psa ili mačku koji su već bili kod nekog privremenog udomitelja jer ćete od te osobe moći doznati puno o životinji. Ova opcija važna je udomiteljima koji već imaju ljubimca u kući, no može biti jednako važna ako imate djecu ili starog člana obitelji ili invalida. Ako se dobro informirate možete udomiti psa ili macu za koje znate da voli djecu te da se ne boji pomagala koja koriste invalidi.
+ PRIPREMITE SVOJ DOM


Neovisno da li udomljujete štene ili odraslog psa, maknite tepihe. Ukoliko ste udomili odraslog psa, tepihe ćete moći vratiti za par dana, a ako je vaš novi član obitelji štene, tada tepihe ne vraćajte dva do tri mjeseca. Osim obavljanja nužde, štenci znaju gristi tepihe, pa je bolje maknuti ih unaprijed. Štenci vole grickati stvari jer ih tako istražuju. Zbog toga trebate osigurati sva mjesta gdje bi mogli doći u kontakt sa strujom, a posebno električne žice.
Odrasli psi koji dolaze iz skloništa nisu naučeni na tepihe, a ako su duže boravili u boksovima, tada se može dogoditi da prvih dana nuždu obave u kući. Ubrzo će shvatiti da je ovo njihov dom, i tada ćete moći vratiti tepihe bez straha od daljnjih „nezgoda“.

Također, pametno je maknuti (otrovno) sobno bilje i koš za smeće na neko povišeno mjesto ili u prostoriju gdje psi i mačke ne ulaze samostalno. Neki psi i mace su zainteresirani za smeće i bilje, a neki ne, ali za početak je bolje maknuti nego stalno brinuti.
Za mačke morate osigurati mačji zahod, koji je dovoljno velik za vašu macu, i trebate ga staviti na mjesto koje će maca imati privatnost. Osim toga, svakako nabavite dovoljno visoku mačkogrebalicu, po mogućnosti onu koja ima više etaža i igračke. Mačke moraju imati povišena mjesta na koja se mogu skloniti kada im treba malo mira. Zaštitite prozore, balkone i terase kako mačka ne bi mogla pasti van.

Osigurajte mjesto za pseći ili mačji krevetić, kupite zdjelice za vodu i hranu te igračke. Za pse nabavite ormu/oprsnicu i povodac. Nikako nemojte kupiti davilicu, a s ogrlicama budite oprezni jer one su dobre samo za pse koji ne povlače kada su na povodcu. Dobro odabrana orma treba omogućiti da sigurno kontrolirate svog psa u svim potencijalno opasnim situacijama.

Ukoliko mislite da će pas ili mačka biti u stresu, nabavite pseće ili mačje feromonske pripravke. Možda ćete ih morati naručiti, pa unaprijed provjerite kod svog veterinara ili u veterinarskoj apoteci.
+ MAČKA ILI PAS, PITANJE JE SAD?


Nemojte vjerovati stereotipima: ima mačaka koje će vas pratiti kao pas i pasa koji su mazni kao mačke. Odluka da li želite psa ili mačku treba se temeljiti na vašim mogućnostima da pružite odgovarajuću skrb životinji koju odaberete.

Općenito, sve pse treba izvoditi u šetnju svaki dan, a dužina šetnje ovisit će o veličini, starosti i pasmini/tipu psa. Psu je potrebno druženje sa vlasnikom i drugim psima, potrebna mu je igra, socijalizacija, njuškanje po susjedstvu, osnovni trening (školica) i puno kvalitetnog vremena s vama. Dakle, ako ćete puno vremena izbivati iz svog doma, razmislite da li ćete imati vremena za odgoj i njegove pseće potrebe.

U današnje vrijeme za mačke je sigurnije da budu stalno u kući, ali kako ne bi bile same dok vi niste kod kuće dobro je odmah udomiti dvije, po mogućnosti srodnice (npr. dvije sestre, ili mamu i kćer). Ako se odlučite naknadno udomiti drugu mačku, tada je bolje udomiti mačku drugog spola od onoga koju već imate, jer je veća šansa da će ja vaša prva mačka prihvatiti.
Imajte na umu da se pse prema zakonu treba cijepiti protiv bjesnoće i drugih zaraznih bolesti, te da ih morate mikročipirati. Mačke ne morate cijepiti niti mikročipirati, ali je to preporučljivo.

Poslušajte savjet onih koji poznaju određenog psa ili mačku, i dozvolite da vas savjetuju o tome da li je ta životinja za vas ili nije. Na primjer, psa koji ima strahove ne bi trebalo udomiti u centar grada, ili psa koji je živahan ne bi trebalo udomiti kod osobe bez sportskih ambicija, ili štene ne bi trebalo udomiti kod osoba koja ima 90 godina, lovačkog psa nije mudro dati kod nekoga tko drži slobodne kokoši, itd.

Razmislite i o udomljavanju tvora, kunića, zamorca ili neke papige. No, pazite kako kombinirate vrste jer neki bi se mogli jako bojati onih drugih.
+ ŽELITE LI ŠTENE ILI MAČE, MLADU ODRASLU ŽIVOTINJU ILI SENIORA?


Važna odluka je da li ćete udomljavati štene ili odraslog psa, odnosno mače ili odraslu mačku. Svi štenci i mačići izgledaju neodoljivo, ali trebali biste biti svjesni nekoliko važnih stvari ako ih nabavljate.

Svako štene, treba neko vrijeme da nauči obavljati nuždu (piškenje i kakanje) izvan kuće, pa ga u prvim tjednima treba izvoditi van svakih sat do dva, odnosno svaki puta kada jede, pije, nakon igre, buđenja, i svakog drugog uzbuđenja. Zatim, štenad mijenja mliječne u trajne zube, pa u tom periodu svaki štenac gricka stvari i ukućane, dok ne nauči inhibiciju ugriza. Kako psi nemaju ruke s kojima bi primali stvari, druge pse i nas, oni se za to služe ustima tj. zubima. Za štene je neophodno da nauči kako primiti sa zubima, a da pri tome ne ozlijedi. Isto tako, mačići uče kako se igrati koristeći zube i šape (s uvučenim noktima) bez da se ozlijedi protivnika.

Kroz socijalizaciju štenci i mačići uče pravila ponašanja u zajednici. Zbog toga je neophodno da su minimalno do drugog mjeseca starosti u svojoj obitelji. Čak i kada su odvojeni od mama, mladunci trebaju ostati zajedno s braćom i sestrama. Kada to nije moguće, neophodno je omogućiti im društvo pripadnika njihove vrste koji je dobro socijaliziran i strpljiv s mladunčadi.

Zatim štenci i mačići trebaju se naučiti na ljude (različitog izgleda, spola, dobi, zanimanja), i druge vrste s kojima trebaju živjeti skladno (npr. pse, mačke, papige, konje, svinje,…)
Svakom štenetu i mačetu (a ponekad i odraslim životinjama) treba habituacija, odnosno navikavanje na sve ono što čini naš ljudski okoliš, a što mi već znamo „ignorirati“. Na primjer, pas i mačka moraju naučiti da se ne boje zvukova stroja za pranje rublja, sušila za kosu, usisavača, televizora, biti u transporteru (za mačke), hodati po stepenicama, zatim moraju naučiti voziti se u autu, u tramvaju, autobusu, liftu, itd. Svaki zatvoreni prostor ima jeku, pa je ponekad životinjama s ulice jako stresano u prvim danima kada ih se dovede u zatvoreni prostor. Imajte razumijevanja.

Odrasli psi uglavnom su manje zahtjevni od štenaca. Vrlo često u skloništima se mogu pronaći odrasli psi koji su dobro socijalizirani, oni više ne mijenjaju zube i ne obavljaju nuždu u kući. Ipak, ako su takvi psi proveli cijeli život u skloništu, tada bi udomitelji trebali imati malo strpljenja s njima i dati im mogućnost tijekom par dana kako bi shvatili da se nužda obavlja u šetnji. Naime, ako su uvijek bili u nekom boksu, tada ovo nisu imali priliku naučiti.
Prednost udomljavanja odraslog psa je što možete točno znati koliko je pas velik, te kakve je naravi, za razliku od štenadi gdje se veličinu može samo nagađati, kao i narav. Ipak, ponašanje udomljenog psa ili mačke može se promijeniti nakon udomljavanja, tj. uglavnom se opuste i postanu zaigraniji.

Konačno, sve je popularnije udomljavanje starijih pasa i mačaka (iznad sedam godina). Stariji psi i mačke mogu biti jako dobri zato što su uglavnom mirniji, pa se preporučaju za sve one vlasnike koji i sami nisu jako aktivni. Na primjer, stariji psi idealni su za ljude koji nemaju naviku trčati svaki dan po šumi ili nasipu, već trebaju psa kome će nekoliko laganih šetnji dnevno biti dovoljno. Osim toga, takvi psi često su već prošli osnovni trening, pa ih nije potrebno učiti nešto specijalno, premda je moguće. No, stariji psi mogu češće pobolijevati, pa treba razmisliti o financijskoj strani takvog udomljavanja.

Kod udomljavanja važno je raspitati se o zdravlju psa. Nažalost, neki psi odbačeni su od svojih vlasnika zato što su bolesni ili ozlijeđeni, pa vlasnici nisu željeli platiti veterinarske troškove. Bolest koju su pas ili mačka preživjeli neće utjecati na njegovu narav, ali može biti važna pri odabiru hrane za životinju i može skratiti dužinu njenog života. Osim toga, ako su pas ili mačka kronično bolesni, potrebno je da se udomitelj priredi za određene veterinarske troškove.
+ NEMOJTE SUMNJATI U LJUBAV ŽIVOTINJA KOJE SU VEĆ IMALE PRETHODNO VLASNIKE


Odrasli psi i mace jako zavole novog vlasnika i privrženi su, i to mogu potvrditi svi koji su se odlučili za udomljavanje takvih životinja! Premda nisu istraživani psi iz skloništa, u znanstvenim istraživanjima je potvrđeno da se psi vodiči za slijepe osobe jednako vežu za sve vlasnike (obitelj socijalizatora, trenera, slijepu osobu) koje imaju u toku života.
Psi će biti poslušni onoliko koliko uložite vremena i truda u njihov odgoj i trening. Niti u kojem slučaju nemojte se koristiti grubim metodama treninga jer time možete produbiti strahove i traume psa koji je i ovako imalo loša životna iskustva.

Ipak, treba reći da će neke pasmine pasa lakše, a neke teže, prihvatiti ovaj prijelaz u novi dom. Također, životinje koje su više puta odbačene češće obole od tjeskobe zbog odvajanja (teže ostaju sami doma).

Nemojte očekivati zahvalnost! Psi i mačke nemaju ista razmišljanja kao mi ljudi – oni će vas jednostavno voljeti, a neće uspoređivati svoj život s onim prije, i zbog toga neće osjećati zahvalnost na naš ljudski način.
+ MUŽJAK, ŽENKA, KASTRACIJA


S obzirom da će vam većina odgovornih udruga dati na udomljavanje kastrirane životinje ili dogovoriti da životinju kasnije kastrirate, spol vam neće biti veći problem.

Uglavnom, ukoliko udomite psa mužjaka, on će u šetnji češće zastajkivati i urinirati. Osim toga, kod mužjaka je češće naskakivanje na nekoga i nešto, i to samo ako nisu kastrirani kao jako mladi. No, ženke se žešće svade kada se posvade. Općenito, ako već imate psa jednog spola, veća je šansa da se dobro slaže s novim ako su različitog spola. Ipak, sve ovo nije pravilo.

Ako nisu kastrirani odrasli mačci češće obilježavaju svoj teritorij mokraćom. Oba spola (i mačke i mačci) „aromatizirati“ će svoj okoliš mokraćom ako su u stresu. I tu vrijedi pravilo ako imate mačku jednog spola, ona će lakše prihvatiti novu mačku drugog spola.
Kastracija se preporuča zato što se želi spriječiti da udomljeni psi i mačke imaju potomke, u svijetu u kome i ovako ima previše svih domaćih životinja, te zbog toga što je novom vlasniku uglavnom lakše s kastriranom životinjom. Što se zdravlja tiče, kastracija donosi neke promjene na bolje i neke na gore. Uglavnom se preporuča kastracija nakon što životinja spolno sazrije, a to znači ne prije prvog tjeranja za ženke. Savjetujte se s doktorom veterinarske medicine.
+ ŽIVOTINJU MOŽETE UDOMITI ILI POMOĆI UDRUGAMA NA NEKI DRUGI NAČIN


Postati vlasnik/skrbnik psa ili mačke ozbiljna je odluka i potrebo je dobro promisliti da li imate uvjete za držanje baš te životinje. Ukoliko se niste dogovorili s ostalim ukućanima, planirate odlazak u inozemstvo, nemate financijskih mogućnosti za životinju (hranjenje, socijalizacija, odlazak veterinaru), tada nećete napraviti dobro djelo, nego ćete iz jednog problema stvoriti novi.

Naravno, možete pomoći takvom psu i mački: javite se nekoj udruzi koja pomaže životinjama i dajte donaciju zato da zbrinu što više napuštenih životinja, pomozite im novčano i dijeljenjem oglasa o udomljavanju životinja.

Možda možete psa ili mačku privremeno čuvati? Javite se nekoj od udruga i dogovorite uvijete čuvanja.
+ NEMOJTE SE LJUTITI ŠTO UDRUGE DOLAZE U KONTROLU PRIJE NEGO VAM DAJU SVOG ŠTIĆENIKA ZA UDOMLJAVANJE


Ponekad udomitelje smeta što udruge postavljaju puno pitanja prije nego odobre udomljavanje ili čak dolaze u posjetu prije udomljenja, odnosno vidjeti u kakvim uvjetima bi njihov štićenik živio. Nažalost, ima udomitelja koji nemaju realnu sliku o tome kako brinuti za životinje, a i onih koji su u stanju lagati da bi dobili nekog određenog psa ili mačku. Ako vi niste taj koji ima nešto skrivati, neka vas ovo ne brine.

Dolazak volontera/zaposlenika udruge u Vaš dom prilika je da ispitate one koji poznaju psa ili mačku sve o životinji koju želite udomiti i da dobijete savjet kako najbolje prirediti svoj dom za dolazak novog člana obitelji. Ispitajte ih sve o naravi psa ili mačke i njihovim potrebama, o hranjenju, o zaštiti od parazita (unutarnjih i vanjskih), o kupanju psa,… sve što smatrate da bi vam moglo biti korisno znati kao novom vlasniku.

Uzmite u obzir koje prednosti vam donosi udomljavanje od tako odgovorne udruge: dobit ćete životinju koja je zdrava, cijepljena i mikročipirana, te je ili će biti kastrirana o trošku udruge. Uštedjet ćete novac, vrijeme, ali i emocije kakve bi nastale ako ste nepripremljeni.
Odgovorne udruge/skloništa/pojedinci potpisat će s vama ugovor o udomljavanju, ugovor koji propisuje vaše i njihove obaveze.
+ ZNATE LI ODGAJATI I TRENIRATI KUĆNOG LJUBIMCA ILI TREBATE STRUČNU POMOĆ?


Svaki pas treba biti dobro odgojen i naučiti razumjeti neke ljudske riječi. Neovisno o tome da li ste udomili štene ili odraslog psa, dobro je psa odvesti u neku školicu na trening. Naravno, ukoliko imate dovoljno iskustva s time, možete i sami trenirati psa.

Nikako nemojte koristiti averzivne metode treninga (fizičko kažnjavanje, davilice i sl.) jer zbog toga nećete uspjeti uspostaviti dobar emocionalni odnos sa svojim novim ljubimcem, a ako je doživio traume povećat ćete probleme. Važno je psa podučavati pozitivnim poticanjem („nagrađivanjem“) i postavljanjem jasnih granica što se smije i što se ne smije (dosljednost, ne grubost).

Kod udomljavanja pasa i mačaka koji već imaju određena životna iskustva, mogući su neki problemi u ponašanju. Imajte na umu da kod domaćih životinja nema puno prave patologije ponašanja („psihijatrije“), nego se većinom radi o krivo naučenim ponašanjima, te će uglavnom to biti moguće riješiti dosljednošću, strpljivošću i ljubavlju. Ipak, prvi puta kada se novi vlasnik susretne s problemom, trebao bi zatražiti stručnu pomoć kako bi ispravno postupao od prvog trenutka. Najveća greška je čekati da problem prođe sam od sebe.
+ DOGOVORITE POSJET KOD VETERINARA UNUTAR PRVIH TJEDAN DANA


Ako su pas i mačka zdravi, bit će dobro da se nauči na pregleda veterinara u trenutku kada ga ne treba liječiti. Naime, životinje uglavnom vodimo veterinaru zbog nečega što je iz njihove perspektive neugodno, bilo da dobivaju injekcije ili trpe pregled zuba, šapa i sl. Zbog toga je važno da ovo prvo upoznavanje s veterinarom bude ugodno.

Međutim, posjet veterinaru koristan je i za novopečenog vlasnika jer može dobiti savjet o cijepljenju psa i mačaka, preparatima protiv vanjskih i/ili unutarnjih parazita koje treba koristiti, o prehrani životinja itd.

Pomaganjem udrugama za zaštitu životinja i udomljavanjem spašavate i uljepšavate živote. To vas svrstava vas među odgovorne građana koji brinu o brinu o zaštiti prirode (jer je brojnost domaćih životinja zabrinjavajuće velika) i dobrobiti građana (jer se briga o napuštenim životinjama financira od svih nas, putem prireza i/ili direktnih donacija). Osim toga, uljepšali ste život baš tom psu ili mački koga ste odabrali.