LJUBIMAC LJUDI I ŽIVOTINJA

ČARLI - Moj najbolji prijatelj!

Svijet iz perspektive pasa i mačaka

Autor članka:
dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., stručna suradnica u akciji Čarli - Moj najbolji prijatelj

Kada biste na trenutak mogli biti pas ili mačka, i proživjeti njihov doživljaj svijeta, biste li prihvatili taj izazov?
 

Ako čovjek i pas ili mačka stoje na istome mjestu, imat će različiti doživljaj onoga što ih okružuje. Naime, osjetila psima i mačkama prikazuju svijet sasvim drugačiji nego nama naša. Zatim oni o tome razmišljaju, osjećaju i donose odluke prema onome što su dobili kao genetsku uputu od svojih predaka ili što su osobno naučili.

+ OSJET MIRISA I OKUSA


Njihov osjet mirisa je višestruko jači od našeg. Pseća sposobnost za otkrivanje mirisa čak je 10.000 do 100.000 puta veća od one kod prosječnog čovjeka. To je zato što psi u njušci imaju veći broj osjetilnih stanica za miris, a dio mozga koji treba obraditi mirisne informacije posebno je velik. Osim toga, i psi i mačke imaju dodatni organ za osjećanje feromona, to tzv. vomeronazalni organ.

Zato psi vole njuškati kada su u šetnji. Zapravo, za psa šetnje nije šetnja ako nema prilike njuškati. Procjenjuje se da u šetnji njuše oko 33% vremena. Na taj način psi skupljaju sve vrste podataka o tome tko je tu bio, kojeg je spola, da li se ženka tjera, da li je drugi pas zdrav ili bolestan, što je jeo, pa čak i koliko je velik, itd. Za njih su to važne informacije o svijetu koji ih okružuje i služe im kao što nama služe društvene mreže i sredstva javnog informiranja.

Posebno, psi za osjećanje okusa imaju oko 1700 okusnih pupoljaka tj. četiri puta više nego mačke. Oni doživljavaju svijet poput malene djece koja žele sve okusiti.
+ VID KOD PASA I MAČAKA


Vid kod pasa i mačka je drugačiji nego kod ljudi. Oni bolje vide u mraku i pokrete, dok mi vidimo jasnije u daljinu. Kada je riječ o bojama, oni vide svijet u nijansama plave i žute, a mi vidimo šarenilo. Kako bi bolje iskoristili malo svjetla koje je dostupno noću, njihove oči reflektiraju svijetlo. Zato nam na fotografijama njihove oči izgledaju svjetleće.

Osim toga, psi imaju široko vidno polje (dalje vide sa strane), dok je naše vidno polje jasno samo ispred nas. Ipak, širina vidnog polja ovisi o pasmini psa, odnosno o obliku glave i položaju očiju.

Konačno, psi i mačke čuju bolje od nas. Smatra se da psi čuju zvukove na četiri puta većoj udaljenosti nego mi. Dodatno, oni imaju pokretne uši, tako da ih mogu usmjeriti prema izvoru zvuka. No, pojedine pasmine pasa imaju tako promijenjen izgled da im je pokretanje uši znatno smanjeno.
+ OSJEĆAJ DODIRA


Psi i mačke osjećaju dodire po čitavom tijelu te posebno na jastučićima na šapama. Osim toga, za osjećanje dodira imaju dlačice na njušci, iznad očiju i na šapama koje se nazivaju vibrise. Vibrise su vrlo osjetljive, pa životinje pomoću njih osjete čak i dašak vjetra. Kroz dodire one psima i mačkama daju sliku prostora kroz koji se kreću. Zato se mačke tako lako snalaze u mraku i uskim prostorima. Veliki je problem kada se pse ošiša tako da im se odrežu vibrise. Time oni gube osjećaj za prostor u kome se kreću.
+ EMOCIJE


Prema informacijama koje prime kroz osjetila životinje stvaraju svoju sliku svijeta, o njima razmišljaju, o njima uče i osjećaju. Smatra se da odrasli psi emocionalno na razini djece od dvije do dvije i pol godine. To znači da imaju osnovne emocije, kao što su radost, strah, bijes, gađenje i ljubav, ali nemaju složenije emocije poput krivnje, ponosa, stida i prijezira.

Psi nas smatraju svojom obitelji, no shvaćaju da mi nismo psi. Oni prate naše izraze lica, smjer pogleda, pokrete i prepoznaju naše raspoloženje. Dok su za naš pogled prirodno zainteresirani, uče prepoznavati emocije kod svog vlasnika i prema tome tumače druge ljude koje susreću. Svoje ponašanje usklađuju s informacija koje dobe od nas ljudi.

O mačkama manje znamo, ali sve više se susrećemo s istim emocionalnim problemima kao što su oni kod pasa. Na primjer, mačke koje žive samo s jednim vlasnikom i ne izlaze van, ovise o stabilnom emocionalnom odnosu s vlasnikom, a u protivnom mogu razviti tjeskobu zbog odvajanja. Mačke se prema nama ponašaju kao prema drugim mačkama. Kada podignu rep, trljaju se oko naših nogu i sjede pored nas i lickaju nas upravo na način kako mačke to čine jedne drugima.

Kroz znanstvena otkrića unutarnji svijet životinja pomalo nam postaje poznat. Mi kao vlasnici kućnih ljubimaca želimo imati sretne kućne ljubimce, i zato trebamo obratiti pozornost na to kako oni doživljavaju svijet. Poput djece, oni su ovisni o nama i naša je odgovornost da naučimo razumijevati i zadovoljiti njihove potrebe.